Bizi Tanıyın
İŞ ORTAĞI
Dijital Köprü

Şirketinizi geleceğe taşıyan yenilikçi çözümler QNB Finansbank Dijital Köprü’de!

Detaylı Bilgi
Faktoring Hakkında
İŞ ORTAĞI
Dijital Köprü

Şirketinizi geleceğe taşıyan yenilikçi çözümler QNB Finansbank Dijital Köprü’de!

Detaylı Bilgi
Hizmetlerimiz
İŞ ORTAĞI
Dijital Köprü

Şirketinizi geleceğe taşıyan yenilikçi çözümler QNB Finansbank Dijital Köprü’de!

Detaylı Bilgi
Faktoring Hizmetlerini Ne Tür İşletmeler Kullanır?

Faktoring ile işletmenizin daha sağlıklı büyümesini gerçekleştirebilirsiniz. Faktoring hizmetlerini ne tür işletmeler kullanır? Detaylı bilgi için tıklayın!

QNB Finans Faktoring

6 dk okuma süresi

5.01.2024

4.01.2024

Hızla Büyüyen İşletmeler

Hızla büyüyen şirketler nakit akışlarını iyileştirmek, işletme sermayesini arttırmak ve artan çalışan maliyetlerini hızlıca karşılayabilmek için faktoring hizmetlerinden yararlanırlar. Faktoringin standart finansman yöntemlerine göre daha hızlı ve pratik bir çözüm sunması, firmaların iç kaynaklarıyla kendilerine fon yaratması, alacak ve risk yönetiminin Faktoring şirketi tarafından yapılması sayesinde azalan muhasebe ve operasyonel masraflar, büyümekte olan işletmelerin Faktoringi seçmesinde önemli bir etkendir.

Nakit Akışı Sorunları Yaşayan İşletmeler

Alacakların temlik yoluyla devri ve karşılığında elde edilen nakit, nakit akışının sürdürülebilir ve daha verimli olmasını sağlar; böylece iç kaynaklar ile fon yaratılmış olur. Nakit akışı sıkışmış işletmeler alacaklı hesaplarını hızlı bir şekilde Faktoring yoluyla nakde çevirebilir, ödeme yükümlülükleri yerine getirebilir, işletmenin sürdürülebilirliği ve karlılığı için gereken harcama ve masrafları karşılayabilecek konuma gelebilirler.

Tahsilat Süresi Uzun Olan İşletmeler

Müşterilerden gelen ödemelerin yavaş gerçekleşmesi işletmelerin nakit akışlarında daralmaya, dolayısıyla ödeme yükümlülükleri ve büyüme hedefi olan işletmelerin hedeflerine ulaşmasında zorluklara sebebiyet verebilir. Bu tip işletmeler faktoring hizmetlerinden yararlanır, yavaş ödeme alan müşterilerinden alacaklarını hızlıca nakde çevirip nakit akışlarını iyileştirirler.

Uzun Vadeli Ödemelerle Çalışan İşletmeler

Ödeme vadelerinin uzun olduğu sektörlerde işletmeler nakit akışlarının daraldığını görebilmektedir. Faktoring hizmetleri ile bu sektörlerdeki işletmeler alacaklarını hızlıca nakde çevirir ve elde edilen nakdi işletmeleri için faydalı olabilecek harcama ve yatırımlarda kullanırlar.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler

Yeni ve büyümekte olan küçük işletmeler sürdürülebilir bir şirket yapısı kurmakta zorluk çekebilir, banka kredisi gibi standart finansman yöntemleri için gerekli uygunluk kriterlerine sahip olmayabilirler. Nakit akışını iyileştirmesi, esnek finansman sağlaması, işletme sermayesini arttırması, yönetim ve muhasebe maliyetlerini azaltması ve satın alma gücünü arttırması, Faktoringin küçük işletmelere sağladığı önemli faydalardandır ve bu tip işletmelerin Faktoring finansmanı tercih etmelerindeki en önemli etkenlerdendir.

Faktoring Hizmetlerinden En Çok Yararlanan Sektörler

Personel Endüstrisi

Personel endüstrisinde faaliyet gösteren şirketler sıklıkla nakit akışı problemleriyle karşılaşırlar. Bu sektördeki şirketler müşterileri için birçok aday bulur, bu adayları belirli mülakatlardan geçirir, daha sonra başarılı buldukları adayları onlar için en uygun role yönlendirirler. Uzayan süreçlerde ödeme almayan şirketler nakit akışı daralması ile karşılaşabilir, işletme maliyetlerini karşılayamayabilirler. Faktoring sektördeki bu problemlerin önüne geçmek adına tercih edilen bir finansman çözümüdür: masraflar ödenir, artan nakit akışı ile büyüme olanakları oluşur.

Üretim Şirketleri

Üretim sektöründe faaliyet gösteren şirketler müşterilerine sıklıkla vadeli ödeme seçenekleri sunmaktadır. Özellikle üretim ve taşımacılık maliyetlerinde hızlı değişikliklerin, uzun ödeme koşulları ve yavaş ödeme yapan müşterilerin görüldüğü bu sektörde, Faktoring önemli bir koruma aracı olarak kullanılabilmektedir. Şirketler Faktoring yoluyla nakit akışlarına iyileştirme yapar, işletme sermayesi gereksinimlerini karşılar. Ayrıca çalışan masraflarının vaktinde karşılanabilmesi, ham madde ve ekipman alımlarının yapılması için gereken nakit de Faktoring hizmetleri ile sağlanabilir.

Bilgi Teknolojileri

Faktoring hizmetlerinden sıklıkla yararlanan bir başka sektör ise bilgi teknolojileri sektörüdür. Yüksek çalışan maliyetlerinin yüksek çalışan gücü gereksinimiyle birleştiği bu sektörde firmalar nakit akışlarına özen göstermelidir. Faktoringin nakit akışını iyileştirme özelliği ve hızlı ve pratik olması bilgi teknolojileri şirketlerinin faktoring çözümünü tercih etmelerinde önemli bir etkendir.

İnşaat Sektörü

Hammadde ve ekipman fiyatlarının, çalışma gücünde artırım gereksinimlerinin, proje tamamlanma süresinin ve ödemelerin vaktinde gerçekleşmesinin yeterli güven aralığında öngörülemediği inşaat sektöründe firmalar nakit pozisyonlarını yeterli seviyede tutmalı ve nakit akışlarını iyileştirmelilerdir. Faktoring hizmetleri bu açıdan bu sektördeki şirketlerin tercih ettiği bir çözümdür.

Sağlık İşletmeleri

İlaç ve ekipman maliyetlerinin artması, sigorta şirketlerinin geç ödeme yapması ve düzenli bir şekilde regülasyonlara ve mevzuata uygun faaliyet göstermenin oluşturacağı masraflar sebebiyle sağlıklı bir nakit akışına ihtiyaç duyarlar. Faktoring hizmetleri bu sorunlara direkt çözüm sunması sebebiyle bu sektörde sıklıkla tercih edilen bir çözümdür.

İlaç Firmaları

İlaç firmaları genellikle büyük miktarlarda ve uzun vadeli satışlar yaparlar. Bu yüzden tahsilat süreleri uzundur. Ayrıca ilaç üretimi ve pazarlaması, uzun ve yüksek maliyetli bir süreçtir. Bu yüzden süreçleri finanse edebilmek için nakit akışını iyileştirmek zorundadırlar. Faktoring, bu süreci hızlandırmada büyük bir yardımcıdır.

Petrol ve Doğal Gaz Endüstrisi

Hammadde, ekipman, işçilik ve nakliye maliyetleri yüksek olan bu sektörde, artan talep de göz önünde bulundurulduğunda, üretim kapasitesini arttırmak çok önemlidir. Bu yüzden mevcut yöntemlerini geliştirmek veya yeni yöntemlere ayak uydurmak için büyük yatırımlara ihtiyaç duyarlar. Bu şirketler yatırım fırsatlarını finanse ederken likidite problemleri yaşamamak, büyümeyi kesintiye uğratmamak ve pazar payını korumak için Faktoring hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu sayede nakit akışı güçlü olan şirket, sektörde rekabet avantajı elde eder.